In plaats van een lange rij kandidaten, staan werkgevers tegenwoordig voor een andere uitdaging: er zijn minder werkzoekenden, en het is aan werkgevers om zich te onderscheiden. De arbeidsmarkt is veranderd; nu moeten werkgevers zichzelf net zo goed verkopen aan de kandidaten als andersom.
Wanneer je eindelijk een sollicitant ontmoet, wil je niet zomaar klakkeloos aannemen. Om echt te begrijpen wie er voor je zit, is het essentieel om verder te kijken dan het cv en de werkervaring. Door de juiste vragen te stellen die specifiek aansluiten bij de functie, krijg je een dieper inzicht in de kandidaat en hoe goed ze bij jouw bedrijf passen. Met een gerichte aanpak ontdek je niet alleen de vaardigheden, maar ook de persoon achter de sollicitant. In deze blog delen we welke sollicitatievragen je kunt stellen om de perfecte match te vinden en je sollicitatiegesprekken naar een hoger niveau te tillen.
Persoonlijkheid
Vakinhoudelijke kennis is belangrijk, maar als iemand niet goed past bij de cultuur en waarden van je organisatie, kan dat uiteindelijk ook problemen opleveren. Daarom is het essentieel om een beter beeld te krijgen van de persoon achter de sollicitant. Hieronder vind je eenaantal sollicitatievragen om een beter beeld te krijgen van wie je tegenover je hebt:
1. Op welke prestatie ben je het meest trots?
Dit geeft een kijkje in wat de sollicitant belangrijk en waardevol vindt in hun carrière of persoonlijke leven. Het biedt inzicht in hun waarden en de momenten waarop ze het meest betrokken en succesvol waren.
2. Stel dat je na afloop van dit gesprek te horen krijgt dat je 10 miljoen euro hebt gewonnen, wat zou je dan doen?
Deze vraag onderzoekt de creativiteit en prioriteiten van de sollicitant door hen te laten nadenken over een situatie met onbeperkte mogelijkheden. Het laat ook zien wat ze echt belangrijk vinden in het leven.
3. Wat waardeer je het meest aan je huidige baan?
Deze vraag laat zien wat de sollicitant belangrijk vindt in hun huidige werkomgeving. Dit helpt je te bepalen of jouw bedrijfscultuur en waarden goed aansluiten bij hun voorkeuren. Het geeft ook een idee van wat hen motiveert en tevreden houdt in hun werk.
💡 Tip: Maak het gesprek persoonlijk! Hiermee val je op tussen andere organisaties en laat je een blijvende indruk achter bij de sollicitant. Vraag bijvoorbeeld naar hun hobby’s of andere vrijetijdsactiviteiten om te laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in de persoon achter de sollicitant. Daarnaast vraagt een goede werkgever door. Als iemand bijvoorbeeld van lezen houdt, kun je gerust vragen welk genre hun favoriet is.
Creativiteit
Creativiteit kan het verschil maken in de groei van je organisatie. Het is belangrijk om te weten of een sollicitant een creatieve denkwijze en met frisse ideeën kan komen. Met de volgende sollicitatievragen krijg je een beter beeld van hun creatieve kant en hoe ze omgaan met nieuwe uitdagingen of onverwachte situaties:
1. Als je een nieuw product mocht bedenken voor ons bedrijf, wat zou dat zijn?
Deze vraag test het creatieve denkvermogen van de sollicitant. Het geeft een beeld van hoe goed ze kunnen inspelen op uitdagingen en met originele ideeën kunnen komen die passen bij wat het bedrijf nodig heeft.
2. Stel je voor dat je een tijdmachine hebt en een dag uit je carrière kunt herbeleven. Welke dag kies je en waarom?
Dit is een leuke manier om het meest bijzondere of leuke moment in de carrière van de sollicitant te ontdekken. Zo krijg je inzicht in wat hen motiveert, waar ze trots op zijn, en welke ervaringen hen echt hebben gevormd tot wie ze nu zijn.
3. Wat voor soort projecten vind je het leukst om aan te werken?
Kom erachter welke type projecten de sollicitant het meest aanspreken. Ontdek hun voorkeuren en passies, wat helpt om te bepalen of deze aansluiten bij de projecten en taken binnen je organisatie.
Personeel vinden,
kan je zelf
met Yarle
Leiderschap
Goed leiderschap is de sleutel tot het succes van je team. Het kan dus handig zijn om te weten wat een sollicitant waardeert in een leider en hoe ze, indien van toepassing, zelf met leiderschap omgaan. Met de volgende sollicitatievragen krijg je een helder beeld van hun ideeën over goed leiderschap:
1. Welke eigenschappen waardeer jij het meest in een leidinggevende?
Deze vraag biedt inzicht in de verwachtingen en waardering van de sollicitant en laat zien wat ze belangrijk vinden in een leider. Dit kan ook helpen om te begrijpen of hun waarden aansluiten bij de werkwijze van je organisatie.
2. Welk advies zou je je vorige baas willen geven?
Door deze vraag te stellen, ontdek je hoe de sollicitant de manier van werken bij hun vorige baas heeft ervaren en welke verbeteringen ze zouden voorstellen. Net als bij de vorige vraag, krijg je zo een idee van wat ze belangrijk vinden in een leider. Het helpt je ook te begrijpen wat ze van jou als werkgever verwachten.
3. Hoe zorg je ervoor dat je team continu blijft groeien en verbeteren?
Kijk naar hoe de sollicitant het team helpt om beter te worden en welke aanpak ze daarbij gebruiken. Het geeft je een idee van hoe ze de werkwijze, planning of prestaties binnen jullie huidige team eventueel kunnen verbeteren.
Teamwork
Teamwork makes the dreamwork, nietwaar? Of je nu samen aan een groot project werkt of gewoon je collega's ondersteunt, het is essentieel om te weten of je toekomstige medewerkers goed functioneren in een team. Om een beter beeld te krijgen van hoe ze in teamverband presteren, kun je de volgende sollicitatievragen gebruiken:
1. Wat is de belangrijkste bijdrage die je aan een team kunt leveren?
Deze vraag laat zien welke skills de sollicitant meebrengt en hoe ze die gebruiken om een team vooruit te helpen. Zo krijg je een goed beeld van de waarde die de sollicitant kan toevoegen aan je team en of dit aansluit bij het beeld van de ‘ideale’ kandidaat.
2. Hoe ga je om met een collega die het niet eens is met jouw aanpak?
Ontdek hoe de sollicitant omgaat met kritiek en meningsverschillen. Dit laat zien of ze conflicten op een goede manier kunnen oplossen en bereid zijn om zich aan te passen aan andere manieren van denken en werken.
3. Kun je een voorbeeld geven van een project waarbij je hebt samengewerkt met een team? Wat was jouw rol en hoe ging je om met eventuele conflicten binnen het team?
Is de sollicitant in staat om een team samen te stellen en strategisch na te denken over een project. Deze vraag laat zien of ze de juiste mensen voor verschillende rollen kunnen kiezen en de sterke punten van elk teamlid weten te gebruiken om het project succesvol te maken.
Zorgvuldigheid
Zorgvuldig werken is essentieel in elke rol, niet alleen om fouten te voorkomen, maar ook om te laten zien hoe je ze aanpakt als ze toch optreden. Met de volgende sollicitatievragen kun je een goed beeld schetsen van hoe ze passen bij de manier van werken binnen jouw organisatie:
1. Wat houdt zorgvuldig werken voor jou in? Kun je hier een voorbeeld van geven?
Kom te weten wat zorgvuldig te werk gaan voor de sollicitant betekent en hoeveel waarde zij hieraan hechten. Door om een voorbeeld te vragen, krijg je een goed beeld van hoe ze dit in de praktijk brengen en hoe dit binnen je organisatie kan werken.
2. Hoe zorg je ervoor dat je werk altijd precies en foutloos is? Gebruik je bepaalde hulpmiddelen?
Hoe zorgt iemand ervoor dat hun werk altijd foutloos is? Met deze vraag ontdek je welke trucs of tools ze gebruiken om hun werk netjes af te leveren. Het laat zien hoe ze aandacht besteden aan details en ervoor zorgen dat alles netjes blijft.
3. Kun je een voorbeeld geven van hoe je een fout hebt hersteld?
Fouten maken we allemaal, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat en ze oplost. Deze vraag helpt je te begrijpen hoe de sollicitant met fouten omgaat en welke stappen ze nemen om dingen recht te zetten. Het geeft een goed beeld van hun probleemoplossend vermogen, verantwoordelijkheidsgevoel en zorgvuldigheid in hun werk.
Personeel vinden,
kan je zelf
met Yarle
De meest gestelde sollicitatievragen tijdens een sollicitatiegesprek
En dan zijn er natuurlijk de klassieke, meest gestelde sollicitatievragen. Misschien heb je ze zelf wel eens gesteld of een van de vragen te horen gekregen toen je aan de andere kant van de tafel zat. Het zijn niet voor niets de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek: ze kunnen je namelijk veel waardevolle informatie over de sollicitant geven.
1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Deze open vraag geeft de kandidaat de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen en te vertellen over hun achtergrond, ervaringen en persoonlijke interesses. Het biedt inzicht in hoe de kandidaat zichzelf ziet en wat zij belangrijk vinden om te delen.
2. Wat spreekt je aan binnen onze organisatie?
Nu jij bezig bent met het voorbereiden van het sollicitatiegesprek, hoop je natuurlijk dat de sollicitant zich ook goed heeft voorbereid. Deze vraag helpt te begrijpen wat de kandidaat specifiek aantrekt in jouw bedrijf. Let op antwoorden die aantonen dat de sollicitant zich goed heeft ingelezen en een weloverwogen keuze heeft gemaakt om bij jouw organisatie te solliciteren.
3. Waarom heb je specifiek voor deze functie gekozen?
Deze vraag helpt je te begrijpen wat de kandidaat echt aanspreekt in de rol en waar het enthousiasme vandaan komt. Het geeft je een goed beeld van de vaardigheden en interesses, en waarom ze denken dat deze functie bij hen past. Let op of ze duidelijk maken hoe hun ervaring aansluit bij de rol, wat ze kunnen bijdragen aan jouw team, en of ze begrijpen wat de baan precies inhoudt.
4. Wat zijn je sterke punten?
Geef drie voorbeelden Met deze vraag ontdek je waar de kandidaat echt in uitblinkt en welke kwaliteiten ze als meest waardevol beschouwen. Let op concrete voorbeelden die de kandidaat geeft om hun sterke punten te onderbouwen. Dit helpt je te zien hoe hun vaardigheden passen bij de functie en hoe ze in de praktijk ook daadwerkelijk een waardevolle aanvulling op je team kunnen zijn.
5. Wat zou een reden kunnen zijn om jou niet aan te nemen?
Omdat de sollicitant zich van zijn beste kant wil laten zien, kan dit een vraag zijn die mogelijk niet is voorbereid. Let hierbij niet alleen op de zwakke punten die benoemd worden, maar ook op hoe open en eerlijk de persoon is over valkuilen en hoe ze eraan werken om deze te verbeteren. Ook is het belangrijk om te observeren hoe ze omgaan met het feit dat ze misschien niet optimaal voorbereid zijn op deze vraag. Dit geeft inzicht in het vermogen om met onverwachte situaties om te gaan.
6. Kun je wat meer vertellen over je huidige/vorige functie?
Heeft de kandidaat eerder relevante werkervaring opgedaan? Dan mag deze vraag zeker niet ontbreken! Door deze vraag te stellen, krijg je inzicht in hoe de kandidaat in de praktijk heeft gepresteerd en met welke taken en verantwoordelijkheden ze al ervaring hebben.
7. Waarom heb je dit beroep gekozen?
Deze vraag laat zien wat de sollicitant motiveert en waarom ze voor dit vak hebben gekozen. Het geeft een idee van hun motivatie en hoe goed ze bij de rol en de organisatie passen.
8. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Dit kan voor de kandidaat een lastige vraag zijn, omdat hier niet altijd over na wordt gedacht. Deze vraag geeft een goed inzicht of de kandidaat ambities heeft en ze op zoek zijn naar een langdurige functie binnen je bedrijf.
Conclusie
Het stellen van slimme vragen helpt je om echt te begrijpen wie je tegenover je hebt en maakt het makkelijker om de ideale kandidaat te vinden. Door je bewust te focussen op verschillende aspecten, zoals bijvoorbeeld creativiteit of zorgvuldigheid, krijg je een helder beeld van de sollicitant en hoe goed ze bij je bedrijf passen. Vergeet niet dat een goed sollicitatiegesprek een tweerichtingsgesprek is; het is een kans voor zowel jou als de kandidaat om te ontdekken of jullie een goede match zijn. Gebruik de sollicitatievragen die aansluiten op de functie om een goede match te vinden.
Succes met je volgende sollicitatiegesprek!