⏱️
8 min

Vacature plaatsen op Facebook: alle stappen

Cem Özkent

·

February 13, 2024

Facebook is een van de populairste sociale netwerken ter wereld en wordt veel gebruikt voor het plaatsen van vacatures. Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in het opzetten van online recruitment campagnes voor onze opdrachtgevers. Facebook is één van de kanalen die we inzetten om gericht een doelgroep te bereiken en gekwalificeerd personeel te vinden. Benieuwd welke stappen je moet nemen om met succes een vacature onder de aandacht te brengen op Facebook? In deze blogpost delen we alle stappen met je.

Bedrijfspagina aanmaken

Allereerst is het belangrijk dat je bedrijf een Facebookpagina heeft. Als je deze nog niet hebt, kun je deze eenvoudig aanmaken door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Facebook en klik op ‘Pagina’s’
  Klik op de knop die rechtsonder zegt “Maak een pagina voor mijn bedrijf”.
 2. Als je een eigen bedrijfspagina gemaakt hebt, is het belangrijk dat je informatie plaatst over je bedrijf. Zorg ervoor dat de inhoud interessant en volledig is, zodat sollicitanten nieuwsgierig raken naar jouw producten of dienstverlening. Zorg ook dat je een goede profielfoto (meestal het logo) en omslagfoto kiest. Na het succesvol aanmaken van de bedrijfspagina kun je beginnen met het plaatsen van de vacature.

Vacature plaatsen op Facebook: alle stappen

Via Facebook is het heel eenvoudig om een gratis vacature te plaatsen. Alle vacatureberichten linken naar je Facebook-bedrijfspagina. Zorg dus dat je bedrijfspagina er goed uitziet, want dit kan doorslaggevend zijn voor potentiële kandidaten om wel of juist niet te solliciteren. Er zijn twee mogelijkheden voor het plaatsen van de vacature: een gratis bericht plaatsen of een bericht promoten om meer mensen te bereiken. Volg de stappen hieronder om gratis vacatures te plaatsen op Facebook:

 1. Ga naar je bedrijfspagina op Facebook en klik bovenin op ‘Vacatures’
 2. Klik op ‘Vacature maken’
 3. Vul het formulier volledig in.
 4. Schrijven van een goede vacaturetekst

Nu je bezig bent met het aanmaken van de vacature, is het belangrijk dat je een goede en wervende tekst schrijft waarmee je potentiële werknemers enthousiasmeert. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe functie zullen meerdere Facebook vacatures bekijken, dus je moet ervoor zorgen dat je in het bericht hun aandacht trekt. De volgende tips zullen je helpen om een interessante en volledige vacaturetekst te schrijven:

 • Schrijf actief en spreek de sollicitant rechtstreeks aan.
 • Verstrek een nauwkeurige functie, zodat het gezochte profiel meteen duidelijk is.
 • Kies voor een duidelijke en makkelijk te begrijpen functieomschrijving.
 • Verstrek belangrijke details over de vereiste kwalificaties.
 • Geef een kijkje in je bedrijf en vertel meer over het team en de werksfeer.
 • Schrijf een korte bedrijfsgeschiedenis.
 • Geef aan hoe je kunt solliciteren.
 • Vermeld zaken zoals groeimogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Voeg een relevante foto toe, bijvoorbeeld van je team.

Screeningsvragen

In het bericht kun je een lijst met screeningsvragen opnemen. Dit maakt het gemakkelijker voor potentiële werknemers om te solliciteren, want ze kunnen deze vragen direct in hun sollicitatieformulier op Facebook beantwoorden. Zorg ervoor dat de screeningsvragen relevant en ondubbelzinnig zijn, zodat iedereen ze correct kan beantwoorden. Je kunt zowel voor meerkeuzevragen kiezen of voor vrije invoer. Screeningsvragen helpen je goed op weg om de kwaliteit van een sollicitant te beoordelen.

Bepaal hoe je de vacature wilt publiceren

Alle nieuwe vacatures worden automatisch gedeeld op Facebook Vacatures. De openstaande functie is openbaar en kan door iedere sollicitant bekeken worden. Je kunt er ook voor kiezen om de vacature op de bedrijfspagina te publiceren. Wij raden aan om dit wel te doen, omdat je het bereik van je bericht op deze manier vergroot. Je geeft ook bestaande collega’s de kans om de vacature te delen binnen hun eigen netwerk.

Duur van de vacatures

Je kunt voor iedere vacature een sluitingsdatum instellen of de vacature handmatig sluiten wanneer je voldoende sollicitaties hebt binnengekregen. Na het verstrijken van de sluitingsdatum zullen de vacatures automatisch verlopen.

Een verlopen bericht opnieuw plaatsen

Wil je je Facebook vacature opnieuw plaatsen? Dat kan door je vacaturepagina te openen. Vervolgens kies je onder ‘gesloten vacatures’ welke vacature je weer actief wilt maken. Dat doe je door op de knop ‘Opnieuw actief maken’ te klikken. Let wel op dat de vacature meteen actief is!

Facebook vacatures promoten

Krijg je te weinig reacties op openstaande vacatures of ben je op zoek naar een specifiek profiel? In dat geval raden we aan om gebruik te maken van de advertentiemogelijkheden binnen Facebook. Door het bericht te promoten, kun je je specifiek richten op mensen die in een bepaald gebied wonen of bepaalde kwalificaties hebben. Bij Yarle gebruiken we o.a. Facebookcampagnes om gericht de juiste kandidaat te vinden voor onze opdrachtgevers.

Vacature plaatsen op Facebook: bericht promoten

Tijdens de laatste stap van het maken van een Facebook vacature, krijg je de optie om de vacature te promoten. Het is natuurlijk ook mogelijk om het bericht achteraf promoten voor een hoger bereik. Wanneer je kiest om het bericht te promoten, kun je verschillende filters instellen. Denk bijvoorbeeld aan locatie, geslacht, opleidingsniveau, gebied. Hierna kun je een budget kiezen dat je wilt inzetten. Hoe hoger het budget, hoe meer potentiële werknemers bereikt worden. Let wel op dat je eerst een betalingsmethode toevoegt voordat je de vacature kunt promoten.

Volg de onderstaande stappen om de vacature te promoten:

 1. Kies tijdens de laatste stap van het maken van de vacature voor ‘vacature promoten’ of promoot het bericht achteraf.
 2. Geef je campagne een naam.
 3. Kies op welke pagina(‘s) de advertentie zichtbaar moet zijn.
 4. Kies je publiek met o.a. de vakjes “locaties” en/of “opleidingsniveau”. Klik op ‘Bewaar bericht’.
 5. Bepaal hoeveel geld er per week/dag besteed moet worden (budget) en voer een einddatum in.
 6. Bekijk in de rechterbovenhoek het voorbeeld van de advertentie.
 7. Klik op ‘Nu promoten’.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Sollicitatiegesprekken inplannen via messenger

Via Facebook Business Suite kun je alle inkomende sollicitaties bekijken en sollicitatiegesprekken eenvoudig inplannen. Je kunt er voor kiezen om automatische berichten in te stellen nadat een potentiële kandidaat contact opneemt via de bedrijfspagina. Denk bijvoorbeeld aan een bericht zoals ‘bedankt voor je reactie, we nemen binnen twee werkdagen contact met je op’. Het is ook mogelijk om een automatische reactie in te stellen voor je sollicitaties. Je kunt de naam van de sollicitant automatisch laten invoegen en een bericht schrijven. Bijvoorbeeld: ‘Beste Marcha, bedankt voor je sollicitatie. We hebben alle gegevens in goede orde ontvangen en nemen binnen twee werkdagen contact met je op.’

Status bijhouden

Via de publicatietools van Facebook krijg je een overzicht te zien van de ingevulde gegevens. Zo kun je per sollicitant het CV downloaden. Je kunt voor verschillende sollicitaties ook de status bijhouden. Zo kun je kiezen voor: ‘contact opgenomen’, ‘gesprek gepland’, ‘op gesprek geweest’, ‘aangenomen’ en ‘afgewezen’. Op deze manier werk je efficiënt samen binnen jouw team en houd je alle collega’s op de hoogte van de actuele status.

Tips voor succesvolle sollicitatieprocedure

Sociale media bieden vele mogelijkheden om geschikt personeel te vinden, maar het is wel belangrijk dat je hier op de juiste manier gebruik van maakt. Om van jouw vacature via Facebook een succes te maken, geven we een aantal praktische tips:

Maak gebruik van aanvullende vragen, zodat je snel meer komt te weten over potentiële kandidaten. Stel goed geformuleerde vragen.
Blijf georganiseerd door gebruik te maken van de publicatietools en de actuele status per sollicitatie.
Reageer snel: niks is zo vervelend voor een sollicitant als ze lang moeten wachten op een antwoord. Laat mensen tijdig weten waar ze aan toe zijn.
Promoot het bericht als je op zoek bent naar een specifiek profiel.
Bijlage toevoegen aan een bericht

Je kunt ervoor kiezen om een bijlage toe te voegen aan een automatisch bericht. Denk aan een foto of bedrijfsvideo voor een sfeerimpressie. Je kunt ook een URL toevoegen en verwijzen naar de vacature op je website. Potentiële werknemers kunnen zo meer informatie over je bedrijf en de vacature vinden. Bovendien kan dit helpen om hen echt geïnteresseerd te maken in jouw onderneming en team.

Facebook Jobs stopt

Vanaf 22 februari 2022 zal Facebook Jobs grotendeels ophouden te bestaan. Alleen in de VS en Canada zullen desktopgebruikers nog vacatures kunnen zien op hun tijdlijn. Gelukkig kun je wel gewoon vacatures blijven toevoegen en deze promoten. Dit doe je door gebruik te maken van Facebook Business Manager. Wel zal je in je bericht voortaan moeten aanvinken dat het om een vacature gaat. Dit betekent helaas dat je niet meer kunt filteren op bepaalde demografische factoren. Reden hiervoor is om discriminatie op geslacht of leeftijd tegen te gaan.

Vacature plaatsen op Facebook: de voordelen

Het grootste voordeel van het plaatsen van een vacature op Facebook is dat het gratis is. Bovendien neemt het weinig tijd in beslag om een nieuwe vacature te plaatsen. Facebook heeft een gebruiksvriendelijke interface en je kunt eenvoudig sollicitatiegesprekken inplannen via Messenger. Een ander bijkomend voordeel is dat Facebook ideaal is voor het bereiken van passieve werkzoekenden, juist omdat het geen zakelijk platform is.

Vacature plaatsen op Facebook met Yarle

Wil je een vacature plaatsen op Facebook? Laat je dan helpen door Yarle. Ons team is gespecialiseerd in het optuigen van recruitmentcampagnes voor opdrachtgevers in uiteenlopende sectoren. Dat doen we door een doelgerichte strategie uit te zetten en te bepalen op welke kanalen we inzetten. Voor veel klanten maken we ook gebruik van Facebook om de arbeidsmarktdoelgroep te bereiken en te activeren. Van het maken van een Facebook vacature tot het opzetten van een complete vacature pagina: met onze dienstverlening vind je gegarandeerd gekwalificeerd personeel in een korte tijd.

Gratis demo

Wil je op een vrijblijvende manier kennis maken met onze dienstverlening? Vraag dan een gratis demo aan en ontdek hoe we een complete recruitmentcampagne opzetten. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo
Ontvang 3 gratis tips om personeel te vinden
Download whitepaper
Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen
Aanmelden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Door je gegevens in te dienen, ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden en ons Privacybeleid. Je kunt je te allen tijde afmelden voor onze mailinglijsten in overeenstemming met het Privacybeleid.

Recente blogs

📅
June 26, 2024
7 min

De ideale kandidaat: Wat houdt dit in voor jouw bedrijf?

Lees meer
📅
June 9, 2024
6 min

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie

Lees meer
📅
May 13, 2024
6 min

Wat houdt een Audience Network in?

Lees meer

Leer in

30 minuten

vrijblijvend

onze software kennen

Plan vrijblijvend een demo in en ontdek alle mogelijkheden!

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.