⏱️
8 min

Talent acquisition

Cem Özkent

·

April 25, 2023

Talent acquisition (ook wel TA genoemd) is een Engelse term die ook in Nederland steeds vaker wordt gebruikt in de wereld van HR en recruitment. Het is ook een heel belangrijk begrip voor elke organisatie met de focus op succes en duurzame groei. Maar wat is talent acquisition nou eigenlijk precies? En wat is het verschil met recruitment? Hoe zetten we bij Yarle talent acquisition in? Hieronder nemen we je graag mee in de wereld van talent acquisition.

Talent acquisition

Wat houdt talent acquisition precies in? Bij talent acquisition draait het om talenten op een strategische manier te werven én te behouden binnen een bedrijf. Het doel van talent acquisition is te bepalen waar een organisatie staat en vervolgens te formuleren hoe die positie er in de toekomst uit moet komen te zien. Zo krijg je inzicht in de talentbehoefte van het bedrijf op de langere termijn en wat er moet gebeuren om die talenten te vinden en ze te werven.

Talent acquisition vs. recruitment

Talent aquisition wordt vaak in één adem genoemd met recruitment. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee begrippen. Recruitment is in feite een onderdeel van het totaalplaatje dat we talent acquisition noemen. Het grootste verschil tussen talent acquisition en recruitment zit ‘m in het tijdsbestek. Talent acquisition betreft de lange termijn: de ontwikkeling van je organisatie met de skills en ervaring die nodig zijn om succes te garanderen in de toekomst. Recruitment is met name gericht op de kortere termijn: het zo snel mogelijk vinden van de juiste kandidaten om openstaande vacatures te vervullen. Talent acquisition omvat dus het totaalproces van het vinden én werven van geschikte medewerkers, waarvan recruitment een onderdeel is. Naast recruitment vallen ook strategische personeelsplanning, employer branding, learning & development, performance management, leiderschapsontwikkeling en arbeidsmarktcommunicatie onder talent acquisition.

Beide werkwijzen hebben dus ook elk hun eigen doelen. Recruitment kan het best worden ingezet ter continuering van de menskracht in het bedrijf. Een voorbeeld hiervan is wanneer een opengevallen functie direct moet worden ingevuld, of wanneer er extra mensen nodig zijn wanneer de werkdruk stijgt. Een functieprofiel is meestal al aanwezig en het is van belang dat zo snel mogelijk de juiste kandidaten worden gevonden zodat deze zo snel mogelijk kunnen starten. Talent acquisition is de beste keuze wanneer je naar the bigger picture wilt kijken: de toekomstige groei en ontwikkeling van het bedrijf. Daarvoor is een meer strategische, langere termijn aanpak nodig die ervoor zorgt dat het bedrijf kan meegroeien en innoveren. Vooral wanneer het gaat om managementfuncties, specialistische rollen, en minder gangbare profielen, is een goede strategie op het gebied van talent acquisition van grote waarde.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Employer branding

Een term die nauw is verbonden met talent acquisition is employer branding. Employer branding is het creëren van een aantrekkelijke werkplek met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers. Dit resulteert vervolgens in een verbetering van het imago van de organisatie. Employer branding is geen doel op zich, maar is een middel dat je in staat stelt om huidige medewerkers te binden, boeien en betrekken bij het bedrijf én potentiële medewerkers te werven. Een sterk en aantrekkelijk werkgeversmerk kan op de krappe markt met talentvolle kandidaten absoluut het verschil maken. Daarom denkt Yarle graag met je mee over employer branding. Social media, waar onze focus ligt, is hier dan ook zeer geschikt voor.

Strategische personeelsplanning

Een van de belangrijkste onderdelen van talent acquisition is strategische personeelsplanning. Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel om op een gerichte manier te sturen op de optimale bezetting van een bedrijf, afdeling of team. Door actuele trends zoals de economische crisis, toenemende krapte op de arbeidsmarkt, groeiende concurrentie, vergrijzing en zelfbewuste medewerkers worden organisaties gedwongen te investeren in efficiency, effectiviteit en flexibiliteit. Bedrijven zullen een goede strategie moeten vormen om voorbereid te zijn op de toekomst. Strategische personeelsplanning (ook wel afgekort tot SPP) is het ideale middel dat meegaat met de strategie van de organisatie maar wat ook aansluit bij de dagelijkse praktijk. Door strategische personeelsplanning te verankeren in de bedrijfsvoering zal dit ongetwijfeld leiden tot optimale personele bezetting binnen de organisatie nu en in de toekomst.

Door een goede strategische personeelsplanning kun je diverse resultaten behalen:
• Je krijgt een duidelijk beeld van de benodigde human resources om jouw doelstellingen te kunnen realiseren.
• Je medewerkersbestand is voorbereid op de toekomst.
• Je bent er zeker van dat jouw medewerkers optimaal zijn ingezet en je hebt meer sturing op behoud en verloop van je personeel.
• Je medewerkers krijgen meer inzicht in de organisatie en hun eigen functioneren. Ze komen erachter wat hun talenten, competenties en vaardigheden zijn en waar hun ontwikkelpunten liggen.
• Je medewerkers zullen zich effectief ontwikkelen, doordat duidelijk is waar zij naartoe werken en wat daarvoor nodig is.

Wanneer je aan de slag gaat met strategische personeelsplanning, is het van belang vijf stappen te doorlopen. De eerste stap is het creëren van urgentie, commitment en eigenaarschap. Het management van de organisatie moet inzien dat strategische personeelsplanning noodzakelijk is om succesvol en toekomstbestendig te zijn en hier volledig achter staan. Pas wanneer dit is gebeurd, kan men door naar de tweede stap, waarin de strategische koers moet worden vertaald naar human resources. Zowel de huidige bezetting als de toekomstige personele behoefte dienen inzichtelijk te worden gemaakt, zowel kwalitatief als kwantitatief. Aan de hand van deze analyse weet je wie je op dit moment nodig hebt en wie je in de toekomst nodig hebt en hoe zich dit verhoudt met het huidige personeel. Vervolgens kan men met het plan aan de slag. Dit is waar de kracht van Yarle ligt. Wanneer u hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste talent, dan helpen we u daarbij. De laatste stap van het proces is tot slot de borging en verankering in de organisatie.

Het mag duidelijk zijn dat strategische personeelsplanning al heel veel raakvlakken heeft met talent acquisition. Des te meer redenen om de overstap naar talent acquisition ook in jouw bedrijf te gaan maken!

De overstap naar talent acquisition

Wanneer je aan de slag gaat met talent acquisition zul je merken dat het eigenlijk een hele prettige aanpak is. Het is wellicht even wennen aan deze nieuwe manier van personeel werven, maar het zorgt uiteindelijk voor meer rust in het proces. De overstap naar talent acquisitie zal aanvankelijk wat meer tijd kosten, maar draagt uiteindelijk bij om de beste werknemers voor jouw bedrijf te vinden.

Het loont dus zeker de moeite om te kijken naar talent acquisition. Bij Yarle helpen we je graag met deze overstap. Samen brengen we in kaart wat jouw bedrijf nodig heeft en gaan we vervolgens op zoek naar wat jij nodig hebt.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Talent acquisition bij Yarle

Wanneer je aan de slag wil met talent acquisition, dan ben je bij Yarle aan het juiste adres. Niet alleen denken we graag met je mee over een langetermijnstrategie op het gebied van talent acquisition, we kunnen ook heel snel schakelen en zo al binnen één werkdag het gewenste talent voor je vinden. Hoe we dit doen? Op basis van data driven recruitment.  

Data driven recruitment

Zonder data zijn we nergens. Iedereen laat datasporen achter op het internet. Dit gebeurt via websites, apps, online gedrag etc. Deze datasporen leiden tot een online profiel. Hoe meer we weten over een bedrijf, een functie en het gewenste profiel, hoe beter we talent kunnen werven. We willen weten waar we de perfecte werknemer kunnen vinden, hoe we hem of haar aantrekken, welke profielen op welke kanaal te vinden zijn, welk apparaat ze gebruiken en op welke tijdstippen zij het best te bereiken zijn. Op deze manier bereikt Yarle kandidaten waarvan de demografische gegevens, het online gedrag en de interesses overeenkomen met de kandidaat waar jij naar op zoek bent.

Onze werkwijze

Hoe zorg je er nu voor dat je jouw werkgeversmerk versterkt bij de juiste kandidaten en dat ze ook graag voor je willen werken? We beginnen met het bepalen van wat voor jou de ideale kandidaat is door de harde eisen, de gewenste soft skills, maar vooral ook jouw bedrijfscultuur te inventariseren. Op basis daarvan ontwikkelen we jouw persoonlijke vacaturepagina of recruitmentwebsite, zodat je een onweerstaanbare werkgever wordt. En wat ons zo speciaal maakt? Bij Yarle zoekt de vacature niet alleen de actief werkzoekenden, maar vooral ook de latent werkzoekenden. Zo krijg je toegang tot talent dat in eerste instantie onbereikbaar lijkt.

Aan de slag met Yarle

Wanneer Yarle voor jouw bedrijf aan de slag mag, zorgen we ervoor dat er zo snel mogelijk onder jouw bedrijfsnaam een online campagne wordt gestart om de ideale kandidaat voor jouw vacature(s) te vinden. Vervolgens treden we in contact met potentiële kandidaten voor we deze aan je voorstellen. Zo zorgen er altijd voor een uitgebreide screening vooraf. En dat betekent dat jij geen kostbare tijd kwijt bent aan het doorspitten van cv’s en profielen én je direct de juiste kandidaten te spreken krijgt!Meer weten over talent acquisition? Bij Yarle gaan we graag vrijblijvend met je in gesprek.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo
Ontvang 3 gratis tips om personeel te vinden
Download whitepaper
Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen
Aanmelden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Door je gegevens in te dienen, ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden en ons Privacybeleid. Je kunt je te allen tijde afmelden voor onze mailinglijsten in overeenstemming met het Privacybeleid.

Recente blogs

📅
June 26, 2024
7 min

De ideale kandidaat: Wat houdt dit in voor jouw bedrijf?

Lees meer
📅
June 9, 2024
6 min

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie

Lees meer
📅
May 13, 2024
6 min

Wat houdt een Audience Network in?

Lees meer

Leer in

30 minuten

vrijblijvend

onze software kennen

Plan vrijblijvend een demo in en ontdek alle mogelijkheden!

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.